FOTO: Otváranie Banoša opäť lákalo návštevníkov. Prišlo až 70 farmárov a remeselníkov
Obľúbená akcia pritiahla pozornosť. Návštevníci ocenili predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov.
Zhruba 70 predajcov tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníkov z Banskobystrického kraja ponúkalo v sobotu svoj sortiment v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Banošom v Banskej Bystrici na podujatí Tradičná chuť jari – Otváranie Banoša.
„Každý rok propagujeme tradičné slovenské jedlá a na jar je takým naším symbolom jahňa a jahňacina. Návštevníkom preto ponúkame nielen živé jahňatá, ale napríklad aj baraní guľáš či jedlá z jahňaciny,“ povedal predseda občianskeho združenia (OZ) Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák.
Cieľom hojne navštevovaného podujatia je podľa neho prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. Dlhodobým zámerom je zaviesť regionálnu značku vo všetkých regiónoch kraja a neskôr na podujatí produkty s týmto označením výlučne predávať.
Podľa Rusnáka okolo 3000 očakávaných návštevníkov malo možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Išlo hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína. Pripravené boli aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti. Organizátori tento rok zatraktívnili program moderátorom a gurmánom Ivanom „Tuli“ Vojtekom a popoludní aj letom balónom.
Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z podujatia Tradičná chuť jari – Otváranie Banoša!