Rôzne

Redakcia radí: Marocká polievka z červenej šošovice

Ak hľadáte na obed niečo vhodé, čím zasýtite všetky hladné krky a je zároveň chutné, odpoveď je marocká polievka. Jemne pálivá, netradičná, sýta a veľmi voňavá. Najlepšie na nej je, že takmer všetko čo na ňu potrebujete sú koreniny, zeler a červenú šošovicu.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Marocká polievka z červenej šošovice
Zdroj: Nin.sk

V zdravom jedálničku by červená šošovica nemala chýbať. Ide o najľahšie stráviteľnú strukovinu a podľa Cunninghamovej encyklopédie táto výnimočná strukovina pozitívne pôsobí proti stresu, depresii a neurózam. Je bohatá na bielkoviny, železo, vápnik a vlákninu.

INGREDIENCIE

  • 3 šalotky
  • Olivový olej
  • 3 mrkvy (radšej 4 užšie a menšie, ako tri veľké a hrubé)
  • Stopkový zeler (primerane k mrkve)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžičky mletého koriandru
  • 2 lyžičky rímskej rasce
  • 1,5 lyžičky kurkumy
  • 1 lyžička kajenskej papriky
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • Himalájska soľ na dochutenie
  • Čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
  • 2,5 litra vody
  • 400 ml konzerva krájaných paradajok bez šupky
  • 1,5 lyžice paradajkovej pasty
  • 1 pohár červenej šošovice
  • Šťava z jednej limetky
  • Čili vločky podľa chuti
  • Čerstvý koriander

POSTUP

V hlbokom hrnci speníme na olivovom oleji šalotku nakrájanú na jemno. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, nakrájame zeler na rovnako hrubé kúsky, nasekáme cesnak a všetko pridáme k šalotkám do hrnca. Pražíme na miernom ohni.

Šošovicu niekoľkokrát prepláchneme a necháme odkvapkať. K opraženej zelenine pridáme všetky koreniny a poriadne premiešame, následne pridáme aj šošovicu. Podlejeme vodou a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme paradajkovú pastu aj konzervu a varíme pokým šošovica nie je mäkká. Pozor, červená šošovica sa varí podstatne kratšie ako hnedá. Na jej prípravu stačí 15–20 minút. Na záver pridáme do polievky odšťavenú limetku.

Podávame s nasekaným koriandrom a čili vločkami.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk

Prečítajte si tiež: Redakcia radí: Ovocná pizza bez pečenia poteší každú návštevu

Zdroj: Nin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM