Redakcia radí: Marocká polievka z červenej šošovice
Ak hľadáte na obed niečo vhodé, čím zasýtite všetky hladné krky a je zároveň chutné, odpoveď je marocká polievka. Jemne pálivá, netradičná, sýta a veľmi voňavá. Najlepšie na nej je, že takmer všetko čo na ňu potrebujete sú koreniny, zeler a červenú šošovicu.
V zdravom jedálničku by červená šošovica nemala chýbať. Ide o najľahšie stráviteľnú strukovinu a podľa Cunninghamovej encyklopédie táto výnimočná strukovina pozitívne pôsobí proti stresu, depresii a neurózam. Je bohatá na bielkoviny, železo, vápnik a vlákninu.
INGREDIENCIE
- 3 šalotky
- Olivový olej
- 3 mrkvy (radšej 4 užšie a menšie, ako tri veľké a hrubé)
- Stopkový zeler (primerane k mrkve)
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžičky mletého koriandru
- 2 lyžičky rímskej rasce
- 1,5 lyžičky kurkumy
- 1 lyžička kajenskej papriky
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžičky mletej škorice
- Himalájska soľ na dochutenie
- Čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- 2,5 litra vody
- 400 ml konzerva krájaných paradajok bez šupky
- 1,5 lyžice paradajkovej pasty
- 1 pohár červenej šošovice
- Šťava z jednej limetky
- Čili vločky podľa chuti
- Čerstvý koriander
POSTUP
V hlbokom hrnci speníme na olivovom oleji šalotku nakrájanú na jemno. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, nakrájame zeler na rovnako hrubé kúsky, nasekáme cesnak a všetko pridáme k šalotkám do hrnca. Pražíme na miernom ohni.
Šošovicu niekoľkokrát prepláchneme a necháme odkvapkať. K opraženej zelenine pridáme všetky koreniny a poriadne premiešame, následne pridáme aj šošovicu. Podlejeme vodou a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme paradajkovú pastu aj konzervu a varíme pokým šošovica nie je mäkká. Pozor, červená šošovica sa varí podstatne kratšie ako hnedá. Na jej prípravu stačí 15–20 minút. Na záver pridáme do polievky odšťavenú limetku.
Podávame s nasekaným koriandrom a čili vločkami.
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk
Prečítajte si tiež: Redakcia radí: Ovocná pizza bez pečenia poteší každú návštevu