Redakcia radí: Dusené hovädzie stehno ako stvorené na nedeľný obed
Ak ešte neviete, čo zajtra na obed, máme pre vás chutný tip. Hoci to nie je jedlo, ktoré máme hotové raz-dva, príprava a čakanie rozhodne stoja za to.
INGREDIENCIE
800 g hovädzieho stehna
trochu hladkej múky
soľ, korenie
7 menších cibúľ
olivový olej
2 lyžičky červenej mletej papriky
1 lyžička mletej rasce
1 lyžička sušeného mletého rozmarínu
150 g čerstvých šampiňónov
200 ml červeného suchého vína
1 konzerva lúpaných paradajok s pretlakom
čerstvý tymián
POSTUP
Hovädzie stehno očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Tie osolíme, okoreníme a poprášime múkou tak, aby bol každý kúsok zľahka obalený. Na panvici si rozpálime olej a opražíme na ňom mäso. Netreba celkom, stačí ho z každej strany jemne opiecť.
Zatiaľ si očistíme cibuľu a nakrájame ju na štvrťky. V hlbokom hrnci rozpálime olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Chvíľku ju opekáme a následne pridáme mäso z panvice spolu aj s výpekom. Poprášime mletou paprikou, rozmarínom, rascou, ešte trochu osolíme a okoreníme, poriadne premiešame a zalejeme vývarom. Hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme približne 80 minút. Sem-tam premiešame, prípadne dolejeme vývarom, aby mäso nebolo suché.
Keď je mäso takmer udusené, pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a víno a chvíľu uvaríme. Keď sa víno odparí pridáme na záver paradajky (keďže paradajky s pretlakom sú kyslé, mäso sa v nich už neuvarí) a necháme ich takmer rozvariť. Odstavíme zo sporáka a podávame s ryžou prípadne knedľou a čerstvým tymiánom.
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.